Sivut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Hapattamista Glimsin tilalla

Olin eilen Glimsin tilalla oppimassa lisää hapattamisesta. Olen kefiirinteon, kombuchan ja kaiken muun hapatuksen myötä ollut koko ajan vaan kiinnostuneempi fermentoinnista ja hapatetun ruoan terveysvaikutuksista. Tilalla järjestettiin työnäytös, jossa selitettiin hapattamisen periaatteet samalla tehden hapankaalia, -kurkkuja sekä -kesäkurpitsaa. Asia oli pitkälti ennestään tuttua sillä olen lueskellut aiheesta paljon, mutta on kiva kuulla muidenkin kokemuksia ja toimivia reseptejä.

2013-07-30 12.39.01
Hapankurkut työn alla.
2013-07-30 12.30.54
Kaalinhakkausta ammattilaismaisella pulikalla.
Olin juuri paria päivää aikaisemmin saanut ensimmäisen oman erän kimchiä valmiiksi, ja liian isoa suolamäärää lukuunottamatta se onnistui hyvin. Tekemällä selkeästi oppii, mutta oman hapankaalin tai muiden kasvisten teko on kyllä älyttömän helppoa. Heti näytöksen jälkeen kaupasta tarttui mukaan iso punakaali, joka on parhaillaankin keittiössä tekeytymässä, kuten myös kookosjogurtti ja pari satsia kefiiriä :-D. Minäkö hurahtanut?
2013-07-30 12.52.59
Helppoa kuin hapankaalin teko.

2013-07-30 13.16.50
Satsit valmiina happanemaan.
Valmista näytöksessä ei tietenkään vielä tullut, sillä happaneminen kestää päivistä viikkoihin. Se on musta jotenkin jännän palkitsevaa touhua. En osaa kasvattaa tai pitää hengissä mitään kasveja, mutta kefiiriä tai hapankasviksia tehdessä tuntuu, kuin loisi jotain elävää. Sinänsä sitä luokin, sillä maitohappobakteereille täytyy luoda oikeanlaiset olotilat, jotta ne pääsevät lisääntymään ruuassa.

Glimsin tila Espoossa oli uusi tuttavuus. Maatilamuseo on Jorvin vieressä, ja siellä on paljon nähtävää ja opittavaa siitä, millaista elämä oli sata vuotta sitten. Työnäytöksiä ja muita workshoppeja järjestetään koko ajan, ja ne sisältyvät pääsymaksun hintaan (4/3 €). Kannattaa käydä, jos liikkuu lähistöllä.

2013-07-30 11.58.23
Wanhan ajan keittiö.
2013-07-30 13.43.29
Angry bird.
2013-07-30 13.45.14

Kun saan hapankaalin valmiiksi (ja kun se onnistuu erinomaisesti), postailen helpon kaalireseptin tänne. Kimchin tekoa harjoittelen vielä, ja laitan siitäkin myöhemmin lisää juttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti